Miehen sterilisaatio

Sterilisaatio on turvallinen ja luotettava ehkäisykeino

Miehen sterilisaatio on turvallinen ja luotettava ehkäisykeino. Naisen sterilisaatioon verrattuna se on toimenpiteenä nopea, yksinkertainen ja helppo. Sterilisaatiolla ei ole haitallista vaikutusta terveyteen tai sukupuolielämään.

Suomessa mies saa sterilisaation omasta pyynnöstään, jos hakija on täyttänyt kolmekymmentä vuotta tai hänellä on kolme lasta. Toimenpiteen suorittaa urologi. Ennen toimenpiteen suorittamista sterilisaation hakija saa urologin vastaanotolla tietoa sterilisaation merkityksestä ja vaikutuksista. Toimenpideaika sovitaan sen jälkeen.

”On tärkeää ymmärtää, että kyseessä on pysyvään raskauden ehkäisyyn tähtäävä toimenpide. Teknisesti siemenjohtimet voidaan yhdistää takaisin, mutta hedelmällisyyden palautuminen on kyseenalaista.”

Ennen sterilisaatioita on mahdollista jättää siemennestettä spermapankkiin myöhempää käyttöä ajatellen. Säilytys maksaa ja asiasta on sovittava puhelimitse kuukautta ennen toimenpideaikaa.

Toimenpide tehdään paikallispuudutuksessa urologin vastaanotolla

Noin puoli tuntia kestävä toimenpide on hyvä ajoittaa niin, että toipumiseen jää aikaa, esimerkiksi viikonloppu. Sairauslomaa ei yleensä tarvita, ja tarvittaessa kipuun riittää esimerkiksi tulehduskipulääke.

”Sterilisaatio tehdään paikallispuudutuksessa. Siemenjohtimet katkaistaan pienistä viilloista (1-2 cm), joka tulee kivespussin keskelle. Sterilisaatio ei vaikuta seksuaaliseen haluun, kykyyn eikä siemennesteen määrään, vain siittiöt jäävät pois.”

Sterilisaation jälkeen on huolehdittava ehkäisystä vielä 6-8 viikkoa

Sidoksen saa poistaa toimenpidettä seuraavana päivänä ja saa käydä suihkussa. Ompeleet sulavat itsestään n. kolmessa viikossa.
Leikkauksen seurauksena saattaa esiintyä turvotusta ja mustelmia ja kivespussi voi olla liikutteluarka pari päivää. Vältä muutaman päivän ajan voimakkaampaa rasitusta, kuten urheilua ja pitkiä istuma-aikoja (esim. automatkat). Yhdyntä on sallittua heti oman voinnin mukaan.

Leikkauksen jälkeen siemenrakkuloissa on vielä varastossa hedelmöittymiskykyisiä siittiöitä. Ehkäisystä on huolehdittava siihen asti, että siemenrakkuloihin varastoituneet siittiöt häviävät siemennesteestä. Steriliteetin varmistamiseksi vaaditaan siemennesteen tutkimista laboratoriossa 6-8 viikon kuluttua. Muuten erillistä jälkitarkastusta ei tarvita.

”On tärkeää muistaa, että sterilisaatio on vain raskauden ehkäisykeino. Se ei suojaa sukupuolitaudeilta, vaan niistä suojautumiseksi on käytettävä kondomia.”

Jos haava-alueella ilmenee voimakasta turvotusta, runsasta punoitusta, eritystä tai kovaa särkyä (ensimmäistä vuorokautta lukuun ottamatta) tai nousee korkea kuume ilman muuta syytä, ota yhteyttä hoitavaan lääkäriin tai sairaanhoitajaan p. 02 250 44 33. Ilta -ja yöaikaan ota tarvittaessa yhteyttä oman alueen päivystykseen, esim. Turun alueen yhteispäivystykseen.