Urologiset vaivat

Eturauhastulehdus eli prostatiitti

on ikävä vaiva, ja se on yleisin syy urologilla käyntiin. Eturauhastulehdus voi olla nopeasti alkava ja ohimenevä tai pitkäaikainen vaiva. Vaikka eturauhastulehdusta tutkitaan paljon, niin edelleenkään sen perussyytä ei tiedetä, mutta syöpää se ei aiheuta eikä se tartu, mutta kiusallinen se on niillä, jotka siitä kärsivät. Tulehdus ilmenee epämääräisenä särkynä alavatsassa ja lantionpohjassa, säteilykipuna kiveksiin, vitsaputken kärkeen, reisien sisäsivuille, ristiselkään ja lisäksi saattaa olla tihentynyt virtsaamistarve – eli varsin monimuotoiset oireet. Kylmä, veto ja pitkäaikainen istuminen ovat usein syynä oireiden syntymiseen.

Eturauhasen liikakasvu

on yleinen vaiva yli 50-vuotiailla miehillä. Noin puolella 50-vuotiaista miehistä on eturauhasen liikakasvua. Yli 60-vuotiailla osuus on kivunnut jo 80 prosenttiin. Oireet eturauhasen liikakasvussa ovat mm. yövirtsaus, tihentynyt virtsaamisen tarve, virtsaamisen aloitusvaikeudet, virtsasuihkun heikentyminen ja virtsan tiputtelu. Urologi tutkii liikakasvun peräsuolen kautta sormella tunnustellen ja yleensä oireiden hoitoon tunnustelun perusteella aloitetaan lääkehoito.

Eturauhassyövän etsintä tai poissulkeminen ja PSA -mittausten seuranta (laboratoriokoe)

”20 minuuttia ja verikoe kerran vuodessa riittävät poissulkemaan melko luotettavasti eturauhassyövän.”

Eturauhassyöpä voi olla aggressiivisesti etenevä tauti, joka lähettää jo taudin alkuvaiheessa etäpesäkkeitä ja johtaa lyhyessä ajassa kuolemaan. Tällaiset korkean riskin eturauhaspotilaat olisi löydettävä mahdollisimman varhain, sillä käytössämme on varsin tehokkaita hoitokeinoja parantaa pysyvästi eturauhassyövästä, mikäli vain hoito päästään aloittamaan tarpeeksi ajoissa.

50-70 -vuotiaat miehet ovat tärkein eturauhassyövän kohderyhmä, sillä mitä nuorempana syövän saa, sen ärhäkkäämpi se usein on. Uusia eturauhassyöpäpotilaita löydetään Suomessa vuosittain noin 5000, ja eturauhassyöpä onkin Suomen yleisin syöpätyyppi. Ongelmana on, että se ei juurikaan aiheuta oireita, joten siksi eturauhasen sormitunnustelu (tuseeraus) ja verikoe (PSA) kerran vuodessa 50-70 vuoden iässä on ensiarvoisen tärkeä eturauhassyövän poissulkemiseksi/löytämiseksi.

Eturauhassyövän hoitolinjat valitaan aina yksilöllisesti ja räätälöidään kunkin potilaan ja syöpätyypin mukaan yhdessä potilaan kanssa keskustellen ja sopien. Hoitoina voidaan valita 1. leikkaushoito, jolloin koko eturauhanen poistetaan kapseleineen, 2. sädehoito, jolloin eturauhasta sädetetään joka arkipäivä noin 5-7 viikon ajan, 3. hormonihoito, jolloin mieshormoni eli testosteroni poistetaan elimistöstä pysyvästi, 4. näiden yhdistelmiä ja 5. aktiiviseuranta.

Eturauhassyöpä on petollinen tauti. Siksi yksi vastaanottokäynti (=20 minuuttia) eturauhasen sormitunnusteluineen ja samalla käynnillä laboratoriossa otettava verikoe tulisi kuulua jokaisen 50-70 -vuotiaan miehen vuosittaiseen rutiinitarkastukseen. Se on kuitenkin halpa henkivakuutus eturauhassyöpää vastaan.

Lisätietoa eturauhasesta

Eturauhanen eli prostata sijaitsee virtsarakon etupuolella ja virtsaputki kulkee sen läpi. Eturauhanen kasvaa ensimmäiset 20 vuotta ja sitten se lepää seuraavat 20 vuotta, kunnes taas 40 vuoden iästä se alkaa kasvaa – perimän määräämänä – toisilla voimakkaammin kuin toisilla. Yleensä tästä hyvänlaatuisesta liikakasvusta (prostata-hyperplasia) johtuvat tyypilliset virtsavaivat; yövirtsaisuus, suihkun heikkeneminen, jälkitiputtelu ym.

Eturauhanen tuottaa 80 % siemennesteestä. Tämä onkin eturauhasen tärkein tehtävä, sillä emättimen limakalvo olisi liian hapan siittiöille, joten tarvitaan eturauhaseritettä laimentamaan siittiöiden kulkureittiä kohti munasolua ja hedelmöittymistä.

Voidaankin sanoa, että kun lapset on tehty, niin eturauhasesta ei ole kun haittaa. Siihen saattaa tulla tulehduksia, kasvaessaan se aiheuttaa virtsaamisvaivoja ja mikä pahinta miehen ikääntyessä eturauhasen soluissa tapahtuu pahanlaatuisia muutoksia. Ruumiinavauksissa on todettu, että yli 50-vuotiaista miehistä kolmasosalla on löydettävissä syöpäpesäke eturauhasesta ja 80-vuotiaista miehistä jopa 70%:lla voisi olla oireettomia eturauhasen syöpäpesäkkeitä.

Miehen virtsavaivat

Jos käyt WC:ssä yöllä 2-3 kertaa, suihku on huono ja on jälkitiputtelua, kyseessä on todennäköisesti eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu. Myös verivirtsaisuus on aina syy tulla urologin vastaanotolle. Urologi tekee kliinisen tutkimuksen ja määrää tarvittaessa lisätutkimuksiin.

Miesten vaihdevuodet

Haluton, vetämätön, saamaton, väsynyt, masentunut…
Kyse voi olla testosteronihormonin puutteesta. Urologin käynti, laboratoriotestit ja niiden jälkeen lääkärin suunnittelema hoito parantavat sinun ja kumppanisi elämänlaatua.