Urotiimi Oy
Luotettavaa, ammattitaitoista
ja potilasta kuuntelevaa palvelua urologian erikoislääkäriltä Turun Perhelääkäreiden tiloissa
Urologi eli miestentautien erikoislääkäri tai urologian erikoislääkäri, on virtsaelinsairauksien ja miesten sukupuolielinten sairauksiin erikoistunut kirurgi. Urologian erikoislääkärin luokse kannattaa tulla, jos vaivasi koskee esimerkiksi erektiohäiriöitä tai eturauhaseen tai virtsaamiseen liittyviä ongelmia.
Urotiimi Oy on vuonna 2002 perustettu yksityinen suomalainen Turussa toimiva urologiaan erikoistunut yritys. Toimimme Turun Perhelääkäreiden tiloissa. Meiltä saat asiantuntevaa, ystävällistä ja yksilöllisesti räätälöityä hoitoa erilaisiin miestentauteihin sekä seksuaaliterveyden vaivoihin yli 20 vuoden ammattikokemuksen suomalla varmuudella. Palveluihimme kuuluu myös Suomen ainut lääkkeetön, kivuton ja sivuvaikutukseton matalaenerginen ultraääniterapia erektiohäiriön hoitoon.
Meille tullessa ei tarvitse jännittää – kohtaamme kaikki potilaamme aina yksilöinä!
Erektiohäiriöt
Erektiohäiriön syitä on monia, ja erektiohäiriöitä voi ilmetä sekä nuoremmilla että vanhemmilla miehillä. Mieskuntoon liittyviä häiriöitä voivat olla esimerkiksi ennenaikainen siemensyöksy tai muut erektion kestoon liittyvät ongelmat. Erektiovaikeuksiin tai impotenssiin voi olla syynä esimerkiksi ikääntyminen, diabetes, korkea kolesteroli, stressi, ahdistus, suorituspaine tai masennus.
Yleensä erektiohäiriöihin kokeillaan ensin lääkehoitoa, esimerkiksi Sildenafiilia eli tunnetummalta nimeltään Viagraa. Mikäli lääkkeistä tulee sivuvaikutuksia tai ne menettävät tehonsa, niin meillä on käytössä Suomen ainoa matalaenergiseen ultraääniterapiaan perustuva laite (Li-SWT, low intensity shock wave therapy), jonka teho perustuu sen kykyyn lisätä täysin kivuttomasti paisuvaiskudoksen verisuonitusta.
Eturauhastulehdus ja eturauhasen liikakasvu Eturauhastulehdus eli prostatiitti
on ikävä vaiva, ja se on yleisin syy urologilla käyntiin. Eturauhastulehdus voi olla nopeasti alkava ja ohimenevä tai pitkäaikainen vaiva. Vaikka eturauhastulehdusta tutkitaan paljon, niin edelleenkään sen perussyytä ei tiedetä, mutta syöpää se ei aiheuta eikä se tartu, mutta kiusallinen se on niillä, jotka siitä kärsivät. Tulehdus ilmenee epämääräisenä särkynä alavatsassa ja lantionpohjassa, säteilykipuna kiveksiin, vitsaputken kärkeen, reisien sisäsivuille, ristiselkään ja lisäksi saattaa olla tihentynyt virtsaamistarve – eli varsin monimuotoiset oireet. Kylmä, veto ja pitkäaikainen istuminen ovat usein syynä oireiden syntymiseen.
Eturauhasen liikakasvu
on yleinen vaiva yli 50-vuotiailla miehillä. Noin puolella 50-vuotiaista miehistä on eturauhasen liikakasvua. Yli 60-vuotiailla osuus on kivunnut jo 80 prosenttiin. Oireet eturauhasen liikakasvussa ovat mm. yövirtsaus, tihentynyt virtsaamisen tarve, virtsaamisen aloitusvaikeudet, virtsasuihkun heikentyminen ja virtsan tiputtelu. Urologi tutkii liikakasvun peräsuolen kautta sormella tunnustellen ja yleensä oireiden hoitoon tunnustelun perusteella aloitetaan lääkehoito.
Eturauhassyövän etsintä tai poissulkeminen ja PSA -mittausten seuranta (laboratoriokoe)
”20 minuuttia ja verikoe kerran vuodessa riittävät poissulkemaan melko luotettavasti eturauhassyövän.”
Eturauhassyöpä voi olla aggressiivisesti etenevä tauti, joka lähettää jo taudin alkuvaiheessa etäpesäkkeitä ja johtaa lyhyessä ajassa kuolemaan. Tällaiset korkean riskin eturauhaspotilaat olisi löydettävä mahdollisimman varhain, sillä käytössämme on varsin tehokkaita hoitokeinoja parantaa pysyvästi eturauhassyövästä, mikäli vain hoito päästään aloittamaan tarpeeksi ajoissa.
50-70 -vuotiaat miehet ovat tärkein eturauhassyövän kohderyhmä, sillä mitä nuorempana syövän saa, sen ärhäkkäämpi se usein on. Uusia eturauhassyöpäpotilaita löydetään Suomessa vuosittain noin 5000, ja eturauhassyöpä onkin Suomen yleisin syöpätyyppi. Ongelmana on, että se ei juurikaan aiheuta oireita, joten siksi eturauhasen sormitunnustelu (tuseeraus) ja verikoe (PSA) kerran vuodessa 50-70 vuoden iässä on ensiarvoisen tärkeä eturauhassyövän poissulkemiseksi/löytämiseksi.
Eturauhassyövän hoitolinjat valitaan aina yksilöllisesti ja räätälöidään kunkin potilaan ja syöpätyypin mukaan yhdessä potilaan kanssa keskustellen ja sopien. Hoitoina voidaan valita 1. leikkaushoito, jolloin koko eturauhanen poistetaan kapseleineen, 2. sädehoito, jolloin eturauhasta sädetetään joka arkipäivä noin 5-7 viikon ajan, 3. hormonihoito, jolloin mieshormoni eli testosteroni poistetaan elimistöstä pysyvästi, 4. näiden yhdistelmiä ja 5. aktiiviseuranta.
Eturauhassyöpä on petollinen tauti. Siksi yksi vastaanottokäynti (=20 minuuttia) eturauhasen sormitunnusteluineen ja samalla käynnillä laboratoriossa otettava verikoe tulisi kuulua jokaisen 50-70 -vuotiaan miehen vuosittaiseen rutiinitarkastukseen. Se on kuitenkin halpa henkivakuutus eturauhassyöpää vastaan.
Lisätietoa eturauhasesta
Eturauhanen eli prostata sijaitsee virtsarakon etupuolella ja virtsaputki kulkee sen läpi. Eturauhanen kasvaa ensimmäiset 20 vuotta ja sitten se lepää seuraavat 20 vuotta, kunnes taas 40 vuoden iästä se alkaa kasvaa – perimän määräämänä – toisilla voimakkaammin kuin toisilla. Yleensä tästä hyvänlaatuisesta liikakasvusta (prostata-hyperplasia) johtuvat tyypilliset virtsavaivat; yövirtsaisuus, suihkun heikkeneminen, jälkitiputtelu ym.
Eturauhanen tuottaa 80 % siemennesteestä. Tämä onkin eturauhasen tärkein tehtävä, sillä emättimen limakalvo olisi liian hapan siittiöille, joten tarvitaan eturauhaseritettä laimentamaan siittiöiden kulkureittiä kohti munasolua ja hedelmöittymistä.
Voidaankin sanoa, että kun lapset on tehty, niin eturauhasesta ei ole kun haittaa. Siihen saattaa tulla tulehduksia, kasvaessaan se aiheuttaa virtsaamisvaivoja ja mikä pahinta miehen ikääntyessä eturauhasen soluissa tapahtuu pahanlaatuisia muutoksia. Ruumiinavauksissa on todettu, että yli 50-vuotiaista miehistä kolmasosalla on löydettävissä syöpäpesäke eturauhasesta ja 80-vuotiaista miehistä jopa 70%:lla voisi olla oireettomia eturauhasen syöpäpesäkkeitä.
Miehen virtsavaivat
Miesten vaihdevuodet
Haluton, vetämätön, saamaton, väsynyt, masentunut…
Kyse voi olla testosteronihormonin puutteesta. Urologin käynti, laboratoriotestit ja niiden jälkeen lääkärin suunnittelema hoito parantavat sinun ja kumppanisi elämänlaatua.
Peräpukamat ja muut peräaukon sairaudet
Jokaisella on joskus oireita peräaukossa. Usein ajatellaan, että syynä ovat peräpukamat. Oireet voivat kuitenkin johtua monista eri syistä. Muu syy saattaa olla haavauma, limakalvon ulosluistaminen, fisteli eli kanava peräsuolesta iholle tai kasvaimet. Vaivaa kannattaa tulla näyttämään kirurgillemme, jotta oikea diagnoosi saadaan tehtyä. Diagnoosi varmistetaan normaalisti kirurgin vastaanotolla kliinisesti tutkimalla ja lyhyellä pienellä putkellä tähystämällä (kivuton). Yleensä lääkehoito riittää parantamaan vaivan.
Muut palvelut Urotiimi
Timo Hakala on myös kirurgi, joka tekee luomenpoistoja ja ihokasvainten ja muiden pattien leikkauksia, sisäänkasvaneiden varpaankynsien suoristuksia sekä kortisonipistoksia niveliin ja jänteiden rasituskipuihin. Toimenpiteet tehdään paikallispuudutuksessa toimenpidehuoneessa samalla käynnillä. Haava suljetaan ompeleilla, jotka poistetaan noin 1-2 viikon kuluttua sairaanhoitajan vastaanotolla.
Urotiimi Oy: Timo Hakala
◦ 1985 Lääkäri ◦ 1993 Kirurgi ◦ 2000 Urologi
”Olen kotoisin Porista, mutta olen asunut Turussa lääketieteen opintojen aloittamisesta asti. Erikoistuin ensin yleiskirurgiaan, jonka jälkeen suoritin vielä urologin erikoislääkärin tutkinnon.
Opiskeluajasta on jäänyt paljon positiivisia muistoja. Talvisin tein töitä koulun ohella ja kesät reissasin. Uutta piti kokea ja matkoista sain paljon itsevarmuutta. Olen kiertänyt Euroopan, Amerikan, suurimman osan Etelä- ja Väli-Amerikkaa sekä Aasia, Australia ja Intia. Thaimaa on aina ollut yksi lempikohteistani. Se on toki muuttunut paljon vuosien varrella. Erityisesti mieleeni ovat jääneet Kambodzan Anchor Wat, Perun Machu Picchu sekä Kiinan muuri.
Matkustelen yhä paljon, mutta nyt ilman rinkkaa. Kesät vietän mökilläni Luvialla. Pelaan viikottain salibandyä sekä squashia ja olen aktiivinen penkkiurheilija.
Olen perinyt isältäni kauppiaan luonteen ja tulen hyvin toimeen ihmisten kanssa. Kun potilas astuu vastaanottohuoneeseen, näen yleensä jo ovella, miten häntä pitää käsitellä. Yritän aina keventää tunnelmaa, vähentää potilaan jännitystä ja saada aikaan luottamuksellisen potilassuhteen. Minulle on tärkeää poistaa miesten terveyteen ja seksuaaliterveyteen liitettyjä täysin turhia ennakkoluuloja.
Tervetuloa vastaanotolleni hyväntuuliselle lääkäriasemalle!”